
Jak vznikají perly
Jak složitý je proces vzniku perly a kde se perly pěstují.
Definice perly, jak o ní píše Wikipedia zní: Perla je malý lesklý kulovitý předmět vzniklý uvnitř perlotvorky, mořské ústřice nebo perlorodky. Stejně jako perlorodky jsou i perly tvořeny vrstvami uhličitanu vápenatého. Ideální perly jsou dokonale kulaté a hladké, většina přírodních perel však vzniká v různých nepravidelných tvarech a barvách (barokní perly). Tolik obecná definice z Wikipedie.
Naprostá většina prodávaných perel pochází z perlových farem, kde se již od roku 1930 pomocí složitých postupů pěstují pravé perly. Jedná se o náročný a nejistý proces, kdy se do ústřice vloží cizí tělísko, které je následně po dobu 2-6 let obalováno perletí coby obranný proces mlže. Tento postup se nazývá kultivace perel a vznikl v reakci na obrovskou celosvětovou poptávku po těchto skvostech. Některými lidmi je mylně vnímán jako umělý proces, ale není tomu tak. Vložením cizího tělíska se pouze supluje náhodné vniknutí zrnka písku. Vše ostatní, tedy postupné obalování vrstvami perleti je již přírodní proces. A to, zda po několika letech bude výsledná perla kulatá a lesklá, či nikoli, je pouze v rukou matky přírody.
Po vyjmutí z ústřice se perly třídí dle barvy, velikosti, tvaru, lesku a hladkosti povrchu. U sladkovodních perel může následovat jejich dobělování, nebo naopak dobarvování v závislosti na aktuálních světových módních trendech.
Po tomto roztřídění si na perlových farmách vybíráme perly pro konkrétní použití a účel, jiné perly jsou vhodné pro perlové náhrdelníky a jiné zase na perlové náušnice či perlové brože.
Hlavními světovými producenty pravých perel jsou zejména asijské země. Za hlavní producenty perel Akoya se považují Japonsko, Vietnam a Čína, Tahitské perly rostou ve francouzské Polynésii, perly jižního Pacifiku pak u břehů Austrálie, Myanmaru a v čistých lagunách Filipín. V produkci sladkovodních perel dominuje Čína, následovaná Japonskem a také USA, kde se perly pěstují v oblasti Tennessee.