Proč se perly lesknou
Je to důležitý parametr pravých perel, který musíme při jejich výběru opticky prověřit, aby vyrobené šperky měly nejvyšší možnou kvalitu.
Lesk perly je optický jev, k němuž dochází při dopadu okolního světla na povrch perly, které následně pronikne vrstvami aragonitových destiček, neboli perleti, a odráží se k lidskému oku. Čím pevnější a kompaktnější jsou vrstvy perleti, tím intenzivnější bude perleťový lesk a například perlový náramek či perlové náušnice budou doslova zářit.
Lesk perly je jedním z nejcennějších atributů především u perlových náhrdelníků a milovníci kvalitních perel hledají vysoce reflexní lesk, který ostře odráží předměty v okolí.
U některých typů perel, jako jsou mořské perly Akoya pěstované u japonských břehů, je větší pravděpodobnost vyššího lesku než u jiných druhů perel. Hlavní příčinou je rychlost, jakou ústřice vylučuje perleť. Tento fakt má ale také zásadní vliv na jejich vysokou cenu.
U perel tmavých barev, například u velice ceněných černých Tahitských perel, které mají typickou krásnou temnou barvu, u nich odlesk není až tolik patrný, protože tmavá barva pohlcuje mnohem více světla, které se tak nemůže odrazit.
Rychlost ukládání perleti je ovlivněna prostředím a zejména teplotou vody. Ústřice, které žijí v teplejším podnebí (například velká perlotvorka jižní, Pinctada maxima u břehů Austrálie), má rychlejší metabolismus, proto vylučuje perleť rychleji. To vede k jevu, který nazýváme saténový či hedvábný lesk perel. Povrch perly tolik neodráží předměty v okolí, ale jeví se jemně matným. Což ovšem není v žádném případě na závadu, naopak, u některých druhů perel je to velmi žádoucí, jako třeba u překrásně hedvábných zlatých perel jižního Pacifiku.
Protože je tedy lesk perel optický jev, je absolutně nutná fyzická přítomnost při jejich výběru. Naší obrovskou výhodou je, že si perly osobně vybíráme na perlových farmách po celém světě. Můžeme tak vždy vybrat ty nejlepší možné úrovně kvality a lesku ve vztahu k jejich ceně.
Pro dosažení maximálního lesku každé perly je nutné je speciálním šetrným způsobem jemně doleštit. Jakým způsobem to probíhá, mnohdy i 30 minut, můžete vidět na videu.